Jak dzielimy stale sprężynowe?
Stale sprężynowe możemy podzielić na węglowe, chromowe oraz niechromowe (bez dodatku chromu). Wśród stali niechromowych możemy wyróżnić stale krzemowe, manganowe oraz manganowo – krzemowe. W grupie stali chromowych wyróżniamy cztery rodzaje: chromowo – krzemowe, chromowo – manganowe, manganowo – krzemowe – chromowe oraz chromowo – wanadowe (np. stal 50HF).
Poszczególne typu stali są wybierane do budowania określonych konstrukcji ze względu na wyliczoną wartość granicy plastyczności, a także możliwość osiągnięcia tych parametrów, jeśli chodzi o dany przekrój wyrobu. Oprócz tego przesłankę do wyboru określonej stali stanowią sposób odkształcania sprężyn, warunki ich pracy oraz kierunek naprężeń. Jeśli planowana jest praca w warunkach podwyższonej temperatury, polecane jest zastosowanie stali Cr-V. Składniki stopowe poszczególnych stali mają znaczące przełożenie na ich właściwości.
Czym wyróżniają się stale sprężynowe?
Poza wysoką granicą plastyczności, stale tego typu cechują się bardzo dużą odpornością na zmęczenie, co umożliwia łatwy powrót do pierwotnej formy elementu, kiedy odejmiemy nacisk. Oprócz tego stal sprężynowa jest w stanie przejmować oraz tłumić obciążenia, które posiadają charakter uderzeniowy. Stal sprężynowa to przede wszystkim również duża granica sprężystości oraz w zależności od poszczególnych gatunków oraz składów także odporność na korozję.
Stal sprężynowa tam gdzie jest zastosowywana pomaga zapewnić dość wydłużony czas eksploatacji, znaczną odporność na różnego rodzaju odkształcenia, możliwość formowania różnych kształtów na sprężyny. Bardzo dobre właściwości związane ze sprężystością są powiązane z odpornością na kruche pęknięcia. Oznacza to, że gdy dany element jest przeciążony, nie ulega on pęknięciu, a deformacji.
Istnieje sposób na dodatkowe wydłużenie elementów wykonanych ze stali sprężynowej. Jeśli sprężyny są odpowiednio gładkie na powierzchni, nie zawierają żadnych rys, nierówności czy karbów to będą bardziej odporne w przypadku warunków podatnych na zmęczenie.